Wednesday, August 15, 2012

lagi berapa hari nak raya....

makin dekat nak raya makin rindu plak rasa nak balik kg...taun ni raya kat KEDAH...eventhough aku sgt suka and hepi raya kat sini, tapi tipu lar klo kata hati x sayu bila dgr takbir raya, and hari raya pertama tak dapat salam cium mak ngan ayah sendirik. this is the second time i will celebrate raya kat sini...jauh dari mak ngan ayah... luckily aku sempat jugak balik masa pose aritu, belikan mak ayah baju raya....mitak ampun maaf and mitak diorg doakan aku dan huby......cepat2 dapat zuriat, bahagia sampai bila2, insyallah....

cter sal baby...hati kadang2 tercuit bila org akan keep on tanya "ni bila nak ada baby"? dah bpe lama kawen belum ada pepe lagik?..."umo dah meningkat, xpayah lar nak rancang2 dah..." YES, typical people....never bothered with what others' felt, just to make a stupid conversation....sumetime wondering jugak diorg ni xterpikir ker jodoh, pertemuan, rezeki and even zuriat dapat ke tak tu sume ketentuan ALLAH...sapa mereka utk menidakkan atau mempertikaikan kerja DIA...rasanyer xperlu menambahkan lagi lara dalam hati seseorg...lebih baik diam daripada bertanya...dapat jugak PAHALA.

dulu2 masa belum kawen org dok sibuk2 tanya ni bila lagik? xder sape2 yg nak ker...? tgk anak makcik dah bpe org anak...yela makcik, anak makcik tu HOT, nak wat cner....ikutkan hati nak jer jawab cenggitu, tapi kang xpasai2 dapat title kuang hajar....MAKCIK, hatta PAKCIK sekalipun...ingatlah, org tu kawen cepat ker lambat ker tak menjanjikan bahagia....klo berderet anak tp tiba2 suami ntah ke mana, yg isteri plak tak pernah keje....belanja  pon cukup2 makan...cmno tu?

inilah org kata rezeki masing2 , setiap org xkan dapat sume bende yg die nak on the spot...akan ada lebih tang sini dan kurang tang sana...tu lar kehidupan. dan skg ni hidup aku dgn suamiku...x kisah lar raya di KEDAH atau raya di KELANTAN...yg penting kami bersama....lebih penting lagi berada dgn keluarga yg menyayangiku...keluarga ku sendirik atau kelurga mertua...

so jgn lar sbb raya, kita bermasam muka, bergaduh nak blk mana...di mana pon kita beraya, hormatilah org2 di situ...jgn turutkan hati, memberontak...hari raya adalah hari bahagia, hari bermaafan...jgn kerana xdpt blk kg sedirik utk beraya org lain perasan mood kita tak baik, tak der kecerian...jgn sampai hati suami terguris. wlo hati kita sayu bila dgr takbir raya....teringat wajah ibu dan ayah di kg, menangislah klo perlu, kerna mereka ibu dan ayah kita...namun SENYUMLAH utk suami mu....berkongsilah kebahagiaan nya beraya bersama ibu dan ayahnya, yg juga ibu dan ayahmu.

ingatlah wahai wanita termasuklah diriku sendirik, 
syurga ku di bawah tapak kaki SUAMi dan syurga suamiku di bawah tapak kaki IBU....

No comments:

Post a Comment

Daisypath

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers